بررسی تخصصی و کامل خودروی سمند

1 / 10
از 25 کاربر
بازگشت به لیست مقالات » | چهارشنبه 20 اسفند 1399 در ساعت 45 : 23 دقیقه | نظرات کاربران ( 0 )

سمند، اگر بخواهیم معنی کلمه سمند را در فرهنگ لغت فارسی بیابیم به معنای اسبی است که رنگ متمایل به زرد دارد. اما تمام داستان بر سر همین اسب است! اسبی که به عنوان نماد و سنبل اولین خودروی ایرانی لقب گرفته و در حال حاضر حدود 17 سال است که تولید میشود. اما واقعا داستان این اسب چیست و از کجا سرچشمه میگیرد؟

در اواسط دهه 70 حرف هایی به صورت جسته گریخته در مورد عرضه خودروی ملی به گوش میرسید. منتقدان و صاحب نظران جامعه خودروی ایران تمامی اتفاق نظر داشتند کشور ما چیزی از کشور هایی مانند کره کم ندارد و می توانیم در صنعت خودرو از ان ها پیشی بگیریم. چرا که صنعت خودرو سازی در کشور ایران و کره به صورت همزمان زده شد اما متاسفانه در حال حاضر از نظر سطح رقابت اختلاف زیادی به بین ایران و کره در زمینه خودروسازی می باشد.

باید گفت که نظر صاحب نظران در این زمینه کاملا درست بود چرا که همانطور که گفته شد هر دو کشور از یک زمان شروع به فعالیت در حوزه تولید خودرو کردند دقیقا در زمانی بود واردات خودرو در کشور ما آزاد بود یعنی دهه هفتاد و به وضوح میشد تفاوت را در بین اجناس کره ای و سایر کشور ها دید و مقایسه کرد. در آن زمان تنها محصولاتی که میشد از آنها به عنوان تولید شده در بازار ایران نام برد پیکان بود که بیش از 30 سال قدمت داشت.

در همین مورد بخوانید: فروش اقساطی خودرو های داخلی

سمند

پس تمام این ها دست به دست هم داده شد تا استارت تولید و عرضه خودروی ملی زده شود. که البته این موضوع و شرح آن بسیار سخت و پیچیده بود چرا که در کشور ما نه پلتفرمی وجود داشت برای این کار و نه تجربه ای که بتوان از آن کمک گرفت. در اینجا بود که کارشناسان شروع کردن به تحقیق و بررسی در اطراف خود و چه چیزی بهتر از محصولات شرکت پژو. در در نتیجه از شاسی و پلت فرم پژو 405 برای این امر استفاده شد و تولید خودروی سمند از همینجا شروع شد.

خودروی ملی سمند که توسط شرکت خودروسازی ایران خودرو تولید شد و قدیمی بسیار رو به جلو در صنعت خودروسازی کشور محسوب می شد توسط مشاور های های شرکت های آلمانی و انگلیسی و همچنین استفاده از دانش روز دانشجویان برتر فعال در حوزه مکانیک و خودرو به جایی رسید که پس از 5 سال توانست مراحل تولید را سپری و روانه بازار شود. سمند در سال 1380 به معرض نمایش عموم درآمد و توانست بعد از یک سال به عنوان خودروی ملی وارد بازار خودرو کشور شود.

اگر با دقت به تجزیه و تحلیل و آنالیز سمند بپردازیم متوجه میشویم که سمند آنقدرها هم که گفته می شود خودروی ملی نیست چرا که بر روی پلتفرم اصلاح شده پژو 405 و با توجه مشاوره ی شرکت های خارجی به گونه ای در ایران مونتاژ شده است اما با تمام اینها باید اعتراف کرد که تلاش و همت شرکت خودروسازی ایران خودرو برای تولید و عرضه ی خودرویی ایرانی کاملا ستودنی و مثال زدنی است.

تیپ ها و مدل های مختلف سمند

سمند در بازار خودرو ایران به عنوان خودرویی شناخته میشود که انواع مختلفی داشته و بسیار پر جمعیت و پر تیراژ میباشد . اولین نمونه ای که از این خودرو ملی در بازار ایران عرضه شد مربوط به سال 1381 میباشد که از همان زمان تا به کنون در برهه های زمانی مختلف این خودرو در مدل ها و با عرضه فیست لیفت های بسیار جزئی و خفیف در بازار ایران حضور داشته که ما در اینجا قصد داریم به معرفی هر یک از این مدل ها برای شما عزیزان بپردازیم :

خودروی سمند LX

یکی از پرطرفدار ترین مدل ها و دومین مدل از مدل های خانواده خودروی سمند مدل بسیار پرطرفدار و معروف LX  میباشد. این که از زمانی که روانه بازار شده به عنوان نمونه اصلاح شده سمند نسخه اولیه از آن یاد شده و در عین حال که طرفدار زیادی دارد با اندکی تغییرات و افزودن تعدادی آپشن بیشتر و البته کارایی بهینه تر از سال 1384 معرفی و در بازار خودرو ایران حضور داشته است.

این نکته حائز اهمیت است که سمندLX اینقدر محبوبیت و طرفدار داشته که جز نسخه هایی است که از ابتدای امر تاکنون توانسته در خط تولید و همچنین بازار خودرو ایران حضور فعال داشته باشد.

خودروی سمند LXEF7

این مدل دقیقا با همان مشخصات و امکانات و همچین تریم مد LX  می باشد فقط تنها تفاوت ان در این است که این نسخه از پیشرانه ملی با قدرت 1700 سی سی  به نام EF7 بهره میبرد. این مدل از سمند نیز توانسته ثبات خود را در خط تولید ایران خودرو حفظ نماید.

خودروی سمند LX EF7

خودروی سمند سورن

اولین فیس لیفت از خودروی سمند سورن نام گرفت. این محصول در سال 1385 معرفی و در معرض دید عموم قرار گرفت. سورن سعی کرد که سمند را از جنبه پرستیژ و کلاس در سطح بالاتری قرار دهد و بتواند ظاهر و طراحی بروز تری این سمند ارائه نماید. این خودرو به گونه ای مدل بروز شده بر حسب مدل LX میباشد. هرچند که سورن از نظر طراحی کابین داخلی تفاوتی با سمندLX ندارد. سورن تا اوایل دهه 90 در ایران توسط گروه خودروسازی ایران خودرو تولید می شد و پس از آن جای خود را به خودروی سورن ELX داد.

خودروی سمند مدل SE

SE از اوایل دهه 90 روانه بازار خودرو کشور شد. و همان گونه که از آسمان پیداست این مدل در واقع مدل پایه سمند میباشد که از نظر تجهیزات و آپشن ها و امکانات کمی با برادر بزرگتر خود یعنی مدل LX دارای تفاوت میباشد. از نظر پیشرانه موتور هر دو مدل یکسان بوده و تفاوتی دارند. اما از نظر امکانات و آپشن ها کم آپشن تر از مدل LX  میباشد.

نام دیگری که برای این مدل در بازار خودرو ایران در نظر گرفته شده سمند کار جدید می باشد.

مدل سورن ELX  و ELX توربو

مدل ELX از اوایل دهه 90 به خط تولید ایران خودرو اضافه شد و جای مدل سورن معمولی را گرفت. در بخش طراحی در این مدل از یک جلو پنجره باز طراحی شده و جدید استفاده شده است و همچنین در بخش طراحی کابین داخلی نیز از یک طراحی جدید و کاملا منحصر به فرد بهره میبرد. همچنین این مدل را میتوان با آپشن ترین یا به نام دیگر آپشنال ترین مدل از خانواده سمند به حساب آورد.

مدل ELX توربو نیز همانطور که از نام مشخص است دارای یک موتور توربو شارژ میباشد که روی پیشرانه ملی EF7  مورد استفاده قرار گرفته است. و تنها در بخش فنی از مدل ELX  متفاوت بوده و دارای توان حرکتی باکتری است  از نظر طراحی هیچ تفاوتی با مدل نام برده ندارد.

مدل سورن ELX و ELX توربو

توان حرکتی و عملکرد فنی سمند

مدل های مختلف سمند در بازار خودرو ایران هم اکنون با دو موتور کلی به نام های XU7 و EF7 عرضه می شوند که بسته به شرایط انتخاب مشتری میتوانند دو گانه سوز و یا تک سوز بنزینی باشند. مدل های SE و LX به صورت انتخابی از پیشرانه سنتی و قدیمی 4 سیلندر 8 سوپاپ XU7  استفاده می کنند. این مدل از پیشرانه در سالیان متوالی بر روی مدل هایی نظیر 405 و پارس نیز استفاده شده و با حجم دقیق 1761 سی سی قادر به تولید توان 100 اسب بخار در دور 6000  رسیدن به گشتاور 153 نيوتن متر در دور 3000 میباشد.

این خودرو به همراه یک گیربکس 5 سرعته از نوع دنده دستی عرضه میشود که طبق ادعای شرکت سازنده می تواند ظرف مدت 13.1 ثانیه از صفر به سرعت 100 کیلومتر در ساعت برسد. وزن این خودر با این پیشرانه مجموعه 1220 کیلوگرم می باشد. مصرف سوخت این مدل نیز به صورت ترکیبی 8.34 لیتر به ازای هر 100 کیلومتر می باشد.

در همین مورد بخوانید: چطور و از کجا خودرو اقساطی بخریم؟

توان حرکتی و عملکرد فنی سمند

در بعضی از مدل های LX و برخی مدل های سورن ELX اگر مشتری بخواهد از پیشرانه بهینه تر و جدیدتر یعنی EF7  بر روی این خودروها استفاده می شود. این موتور با مشاوره و همکاری شرکت های آلمانی ساخته شده است و با حجم 1654 سی سی قادر به تولید 113 اسب بخار در دور 6000 و تولید نهایتا گشتاور 155 نیوتن متر در دور 4500 می باشد که 20 کیلو وزن اضافه تر نسبت به موتور XU7  دارد. و در ظرف مدت 12 ثانیه میتواند از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر برسد.

نکته ای که حائز اهمیت است این است که EF7  دوگانه سوز فقط بر روی سمندLX ارائه شده است. و سورن ELX فقط موتور بنزینی میباشد. درمدل دوگانه سوز LX وزن خالص خودرو بخاطر نصب مخزن سوز گاز به 1344 کیلوگرم می رسد. اما بهترین نوع موتور نصب شده بر روی خانواده سمند موتور نصب شده بر روی سورن ELX می باشد که از نوع توربو شارژ میباشد. پیشرانه بکار رفته در این خودرو EF7  میباشد که بر روی آن یک سیستم توربو شارژ نصب شده و می تواند قدرت 150 اسب بخاری را در دور 5500 تولید کرده و به گشتاور 215 نیوتن متر در دور 4800 دست پیدا کند. نصب توربو بر روی این مدل موتر باعث شده تا شتاب خودرو به 10 ثانیه برسد و از این منظر به عنوان یکی از بهترین خودروهای مونتاژی در بازار ایران به حساب بیاید.

سمند در زمان خودش با توجه با اینکه از فاکتور های هیجان و جذابیت خاص دور بوده است اما باز هم از جمله طراحی های منحصر به فرد و خاص بازار کشور محسوب می شد. حداقل در نقش یک خودروی ملی و به عنوان اولین خودروی وطنی ایران امتیاز بسیار خوبی را کسب می نماید. ولی در حال حاضر پس از گذشت 17 سال و با توجه به دیگر رقبای هم کلاس این خودرو دیگر نمیتوان آن ذهنیت قبلی را از این خودرو و طراحی آن قبول کرد.

با اینکه در دوره های مختلف خانواده سمند تغییرات و فیس لیفت هایی را با عرضه مدل های مختلف در بازار ایران تجربه کرده است اما همچنان بیسان طراحی قدیمی و رادیکال در این اسب پیر دیده می شود. طراحی بیرونی سمند بر پایه خطوط ساده و با انحنای حداقل می باشد. در بخش طراحی جلو این خودرو آیتم های تشکیل دهنده ظاهر خودرو طراحی بسیار ساده و ابتدایی دارد. در قسمت جانبی خودرو نیز کمر برجسته و پوسته مهمترین مواردی است که طراحی جانبی خودرو را قدرتمند و عضلانی نشان می دهد. همچنین ابعاد آینه های جانبی در نظر گرفته شده برای این خودرو کاملا مناسب بوده و به ابعاد کلی این خودرو تناسب دارد.

نکته این است که شرکت سازنده این خودرو برای تفکیک مدل های مختلف این خودرو از هم، از علامت هایی مانند هم رنگ بودن قسمت های زه جانبی و دستگیره درب در مدل های سورن و مشکلی موندن قسمت های نام برده در مدل های مختلف سمند باز می گردد. وقتی به عقب خودرو نگاه می کنید با یک سنسور ساده که البته در نمونه سورن این سپر کمی قوس دار است به همراه چراغ های عقب دو تکه در تمام مدل ها قابل توجه ترین المان های طراحی هستند. وقتی درب کابین خودرو را باز میکنیم و به کابین داخلی خودرو نگاهی می اندازیم با فضایی با حجم مناسب و جادار رو به رو می شویم.

جادار بودن سمند به عنوان یک ویژگی است که در تمامی نسخه های این خودرو به چشم میاد و برای کسی که برای اولین بار پشت فرمان این خودرو می نشیند قابل لمس نیست و مبهم است و این مسئله تا حد زیادی به میدان دید جانبی سمند برای کنترل بهینه آن باز می گردد. با توجه به موقعیت قرارگیری راننده و طراحی ستون ها و ارتفاع شیشه های جانبی، تسلط به میدان دید جانبی و نقاط کور بدنه کمی زمان بر است.

دید عقب این خودرو نیز نمره متوسطه را دریافت می کند اما نمره بسیار بهتری را در مقایسه با خانواده تندر 90 کسب می کند. خانواده سمند در نمونه های مختلف خود از همان طراحی ابتدایی کابین بهره می برند و تغییراتی که در طول این 17 سال با آن مواجه شدند به تغییر فرم بعضی قطعات و دکمه ها و نشانگر های پشت آمپر بر میگردد. به عقیده طراح داشبورد از منظر جمع شدن همه عملکردها در یک بخش یادآور مجموعه ادوات کاکپیت هواپیما ( بدون در نظر گرفتن شباهت ظاهری ) است و باید گفت که این بخش دارای ارگونومی و هارمونی قابل قبولی است.

میزان فضا و حجمی که برای سرنشینان در نظر گرفته شده است بسیار مناسب و قابل قبول است و سرنشینانی صندل های عقب نیز به راحتی و بدون هیچ اذیتی در کنار هم قرار میگیرند. یه کپشن خوب سمند نسبت به دیگر خودروهای هم رده این است که در این خودرو از زیر آرنجی و جا لیوانی برای سرنشینان عقب استفاده شده است.

در خودرو سورن طراحی انجام شده برای این خودرو به روز تر از سمند میباشد. این مسئل هم در طراحی جلو و هم در طراحی عقب این خودرو به چشم می آید . در نمای جلوی سورن شاهد یک جلو پنجره جدید و چراغ های جدید می باشیم و همچنین از یک سپر قوس دار جدید استفاده شده است که در مقایسه با سمند ظرافت بیشتری داشته و طراحی به روز تری دارد. همچنین تمامی قسمت های پلاستیکی مشکی رنگ در مدل زورن هم رنگ بدنه کار شده است.خودروی سمند

در نمای جانبی خودرو نیز جز مورد گفته شده هیچ تغییر دیگری مشاهده نمی شود و وقتی به عقب خودرو نگاه می کنیم باز هم تغییر در طراحی سر و چراغ ها خود نمایی می کند. در حالت کلی طراحی عقب خودرو شباهت زیادی با طراحی عق خودرویی مد دارد اما نکته مثبتی که در طراحی خودرو سورن وجود دارد استفاده از چراغ خطرهای LED میباشد که باید بدانید قسمت دوم این چراغ ها که بر روی صندوق عقب خودرو قرار دارد از نوع LED نبوده و تنها چراغ دنده عقب خودرو کاربردی است. وقتی درب خودروی سورن را باز میکنیم اوج تغییرات این مدل را نسبت به سمند درک می کنیم.

در سورن با یک طراحی تغییر یافته مواجه می شویم که در مقایسه با مدل سمند ظاهر به روزتر و البته ارگونومی تری دارد.همچنین بر خلاف سمند که از تریم کرمی با قطعات پلاستیکی طرح چوب بوده استفاده میکند ، در سورن تریم داخلی خودرو کاملا مشکی بوده و از قطعات نقره ای رنگ در آن استفاده شده است.

در خصوص فضای تخصیص یافته برای سورن باید گفت که این مورد هیچ تفاوتی با مدل سمند نداشته و ارگونومی دسترسی به ادوات و آپشن ها در این مدل کمی پایین تر از سمند است. همچنین در سورن مجموعه از دکمه های که برای استفاده از سیستم صوتی و تماس برور یو فرمان خودرو وجود دارد که از این حیث سورن را در جایگاه بالاتری نسبت به سمند قرار میدهد.

خودروی سمند

در نهایت باید گفت که از نظر امکانات و آپشن ها سمندLX  و سورن ELX هیچ تفاوتی با هم ندارند و اگر بخواهیم مجموعه امکانات و آپشن های موجود در این دو مدل خودرو را لیست کنیم باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ترمزهای دیسکی در چرخ های جلو و کاسه ای در چرخ های عقب ( در سورن هر چهار چرخ دیسکی ) به همراه سیستم ضد قفل ABS  
  • دو عدد کیسه هوا
  • سیستم ضد سرقت ایموبلایزر
  • کمربندهای ایمنی با قابلیت تنظیم ارتفاع
  • فرمان هیدرولیک ( در سورن غربیلک فرمان مجهز به کلید های کنترلی )
  • شیشه بالابرهای برقی در هر چهار درب ( در سورن شیشه ها از نوع سولار و مجهز به آنتی ترپ و پاور ویندوز )
  • تنظیم آینه های جانبی برقی ( در سورن از نوع تاشونده برقی به همراه راهنما بر روی قاب بیرونی )
  • تنظیم برقی برقی صندلی ها جلو به همراه تنظیم ارتفاع صندلی راننده
  • سیستم تهویه مطبوع دستی ( در سورن تهویه مطبوع اتوماتیک)
  • صندوق پران و سنسورهای دنده عقب اشاره کرد
  • همچنین سورن مجهز به رینگ های آلومینیومی 15 اینچی است

این نکته نیز حائز اهمیت است که سمند تا اوایل دهه 90 با رینگ اسپرت آلومینیومی عرضه می شد و از این به بعد تا کنون به همراه رینگ آهنی و قالپاق عرضه  می شود!

سمندSE که به عنوان مدل پایه سمند از آن یاد می شود از تجهیزات و امکانات و آپشن های پایین تری نسبت به سمند LX و سورن ELX  بهره برده و اگر بخواهیم تفاوت آن را به دیگر نمونه های سمند نام ببریم باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • عدم وجود مه شکن های جلو
  • عدم وجود سنسور های دنده عقب
  • قالپاق های متفاوت، فرمان با طرح متفاوت 3 پر
  • شیشه بالابر های دستی درب های عقب و تنظیم آینه های جانبی به صورت دستی

مشتریان گرامی قادر خواهند بود با مراجعه به وب سایت مبین خودرو، از انواع خودروها، قیمت روز و همچنین شرایط فروش اقساطی ایران خودرو اطلاع پیدا کنند. در صورت لزوم در تماس با کارشناسان مجموعه ما راهنمایی های لازم را در رابطه با فروش اقساطی تمامی خودروهای ایران خودرو کسب نمایند.

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :